You must be logged in to post a review.
67,87 €
W magazynie
Szybka dostawa w dowolne miejsce w Europie
24 - 36 pcs | rabat do 5% |
36 - 72 buc | rabat do 10% |
Gdzie zaczyna się historia wina Goumenissa La Crama Boutari! Boutari ożywiło produkcję wina i uprawę winorośli w rejonie Goumenissa pod koniec lat 80-tych. Winiarnia Boutari w górach Goumenissa, położona na północny zachód od Salonik, rozpoczęła działalność w 1984 roku. Od wielu lat jest jedyną w regionie. Goumenissa to centrum regionu słynącego z win. Od początku panowania osmańskiego mieszkańcy tego obszaru uprawiali na zboczach góry Paiko odmiany winorośli Xinomavro i Negoska. Kolor: Średnio jasny czerwony. Bukiet: średnio intensywne aromaty dojrzałych czerwonych owoców i suszonych fig, które intensyfikują się po potrząśnięciu kieliszkiem wina. Smak: Dobra równowaga między alkoholem a kwasowością. Szybko pojawiają się garbniki i wraz z oczekiwaną agresywnością dominują w posmaku, a charakter botaniczny w postaci pomidorów nadaje mu tożsamości. Kombinacje kulinarne: gulasz wołowy z ryżem lub spaghetti w sosie pomidorowym, „sutzukakia” w sosie z czerwonego wina, kiełbaski „xoriatiko” z grilla. Temperatura serwowania: 16-18°C Winnica: Boutari Goumenissa, Region Goumenissa Dojrzewanie: 12 miesięcy w dębowych beczkach. Potencjał starzenia: 10-15 lat.
Reviews
There are no reviews yet.