You must be logged in to post a review.
535,06 €
W magazynie
Szybka dostawa w dowolne miejsce w Europie
24 - 36 pcs | rabat do 5% |
36 - 72 buc | rabat do 10% |
Kraj: Italia
Region: Toscana
Type: Red
Winogrono: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sauvignonasse
Rodzaj Sec
Antinori jest prawdopodobnie; najsłynniejsza nazwa w świecie włoskiego wina. W ciągu ostatnich 25 lat Piero Antinori wywarł na nią ogromny wpływ; ale w 1996 roku, kiedy przejął firmę od swojego ojca; Toskańskie wino miało duże problemy, a Chianti uważano za tanie i powszechne. Nawet jeśli szanuje tradycję, uznał, że przyszłość zasługuje na zmianę. Wraz z innym wielkim nazwiskiem włoskiego wina, enolog Giacomo Tachi; zwrócili oczy ku Francji i wzięli za konsultanta nie mniej znanego enologa z Bordeaux, Émile’a Peynauda. W 1970 roku uruchomili Tignanello; pierwsze supertoskańskie wino i jednocześnie; pierwsze wino, które udowodniło, że Włochy potrafią robić naprawdę świetne wina. Solaia poszła za nim; zespół oparty na Cabernet; konkurs na wina z Bordeaux i Doliny Napa. A potem przyszło uznanie: w 2000 roku; Wine Spectator przyznał Solaia 1997 tytuł Wina Roku. Było to pierwsze włoskie wino, które otrzymało ten zaszczyt. Po Tignanello i Solaia udowodnili, że Toskania może dawać wina z pierwszej ręki; zarówno z Sangiovese, jak iz odmian międzynarodowych; w cenach szytych na miarę; Niewielu włoskich producentów zrozumiało, że warto podążać ich śladami. Odmiana: 73% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese, 7% Cabernet Franc (Supertoscan) Kolor: ciemny rubinowy z fioletowymi refleksami Bukiet: Złożoność i wyrazistość aromatów są naprawdę wysokie: nos oferuje mocne nuty powidła śliwkowego i dojrzałe czarne owoce, takie jak jeżyny, jagody i morele . Doskonale zintegrowane doznania czekolady i lukrecji pozostawiają miejsce na finiszu z nutami mięty, które nadają bukietowi szczególnej świeżości. Smak: Wino jest harmonijne w smaku o doskonałej i zrównoważonej strukturze; miękkość i jedwabistość tanin nadają mu solidność; elegancja i niezwykle długi finisz oraz bardzo długi i trwały smak. Kombinacje kulinarne: dania azjatyckie, wołowina, wieprzowina Temperatura serwowania 18-20 °C
Reviews
There are no reviews yet.