You must be logged in to post a review.
153,32 €
W magazynie
Szybka dostawa w dowolne miejsce w Europie
24 - 36 pcs | rabat do 5% |
36 - 72 buc | rabat do 10% |
Amfory gliniane uważane są za pierwsze pojemniki, w których przechowywano wino. Historycy wykorzystali dokumenty z Gruzji, aby twierdzić, że winiarze stosowali tę praktykę sprzed 4000 lat. W przeciwieństwie do tej techniki, dzisiejsi winiarze friulijscy przyjęli narzędzia do produkcji wina, takie jak naczynia ze stali nierdzewnej, regulatory temperatury i naczynia barrique. Rzeczywiście, Josko Gravner jest pionierem w wykorzystaniu tych narzędzi. Jednak obrazoburczy i ciągle zmieniający się Gravner przyjął nowe „stare” podejście, wykorzystując amfory. Sprzeczność nie. Eksperymentowanie Tak. Jego niestrudzone zamiłowanie do perfekcji poprzez eksperymenty zmieniło filozofię Gravnera, w wyniku czego był jednym z pierwszych producentów, którzy połączył biodynamiczną produkcję wina z bardziej tradycyjnym stylem w epicentrum Whitewine. Gravner obsługuje otwarte drewniane kadzie i intensywną macerację miazgi winogronowej, unikając stosowania dodanych drożdży, dwutlenku siarki i kontroli temperatury. Krótko mówiąc, wspiera produkcję win czysto naturalnych. Gravner używa do swoich win zarówno amfor, jak i dużych dębowych beczek. Winogrona do tych win pochodzą z 18 hektarów winnic w Gorycji (Osławia), które rozciągają się na słoweńskiej granicy z Włochami. Tutaj ćwiczy swoje obecne podejście do wina. Gravner stwierdził: „Jestem przekonany, że wino jest wytwarzane przez naturę, a nie przez człowieka, którego rolą jest zatem towarzyszenie procesowi dojrzewania przy jednoczesnym unikaniu jakiejkolwiek sztucznej ingerencji”. Każda butelka wina Gravner jest świadectwem czystego piękna tej filozofii. Produkcja: 20 000 butelek
Reviews
There are no reviews yet.